En Ekonomik Matbaa

Euro 34.7398 | Dolar 32.6170 90 553 132 11 00 bilgi@ekobaski.com
ÜYE GİRİŞİ
Şifremi Hatırlamıyorum
PAROLARMI UNUTTUM
KAYIT OL

Baskı Kağıdı Çeşitleri Nelerdir?

Baskı Kağıdı Çeşitleri Nelerdir?

Günlük hayatımızın parçası olan kağıtlar genellikle gramajlarına göre çeşitlendirilir. Baskılarda kullanılırken bu kağıtların her gramajının ayrı bir kullanım alanı vardır. 80 gr/m^2 ölçülü bir kağıt fotokopi işlemlerinde kullanılırken 350 gr/m^2 ölçülü bir kağıt davetiyelerde kullanılır. Bu sebeple çalışmayı yapacak olan tasarımcının ne için tasarım yaptığı veya hangi sektöre hizmet verdiği, kullanacağı baskı kağıdı çeşidi hakkında fikir verebilir. Günümüzde kullanılan 1. Hamur kağıtlar genellikle fotokopi kağıdı olarak kullanılır. Bu kağıtlar antetli olarak da tabir edilen ve en sık kullanım alanı olan kağıtlardır. Selüloz maddesi çok, odun maddesi az olan bu kağıtlar baskı teknolojisinin en çok tüketilen kağıt türüdür. En yüksek günlük kullanıma sahip olan bu ürünler 55, 60, 70, 75, 80, 90, 100, 110 ve 120 gr/m^2 gramajlarında üretildiği için kullanım alanına göre gramajları seçilir. Tasarımcılar broşür baskıları için biraz daha ağır gramajlar seçmelidir. Buna göre çalışmalar yapacak olan tasarımcılar en doğru kağıdı kullanarak hedeflere en uygun çalışmalar gerçekleştirir.

Kitap Baskılarında Kullanılan Kağıtlar

Kitap baskılarında kullanılan kağıtlar 2. Hamur kağıtlardır. Bu kağıtların maliyetleri daha düşük olup, bunlardan renkli baskı alınamaz. Kağıdın içinde bulunan odun ve selüloz miktarı neredeyse aynı orandadır. Bu kağıtların rengi tam beyaz olmamakla beraber kitap baskılarında kullanılmasının en büyük nedeni daha ekonomik olmasıdır. Bu kağıtlar genellikle bobin veya tabaka olarak piyasada satılan ve en ekonomik baskı kağıdı olan ürünlerdir. Kitap baskılarının vazgeçilmezi olan bu kağıtlardan renkli baskı alınamadığı için sektörde daha az kullanılan ürünler olarak karşımıza çıkar.

Baskının Gözbebeği Kuşe Kağıtlar

Günümüzde baskı kağıtları ile çalışma yapacak olan kişiler için akla ilk gelen kağıt türü kuşe kağıtlardır. Mat, parlak ve yarı mat olarak çeşitlendirilen bu kağıtlar en kaliteli baskı kağıtlarıdır. Kitap, dergi, afiş ve el ilanı gibi direkt olarak kişilere hitap eden çalışmaların yapılabildiği bu kağıtlar matbaada en kaliteli kağıtlar arasında yer alır. Birçok tasarımcının yapacağı çalışmaların kalitesini arttıran bir görünüme sahip olmasından dolayı tercih edilen bu ürünler gramajlarına göre de farklılık gösterir. Gramaj olarak 80, 90, 115, 135, 170, 200, 250, 300 ve 350 gr/m^2 gibi çeşitleri bulunur. Yapılacak olan çalışmaya göre kullanılacak olan bu kağıtlar reklam sektöründe etkin olarak kullanılan kağıtlardır. Tasarımcılar dahil herkesin aklına ilk olarak gelen cevap bu kağıtlardır. Yapılan çalışmalara ayrı bir kalite getirerek daha dikkat çeken bir yapıya bürünmelerini sağlayan kuşe kağıt, oldukça fazla kullanılan niteliğe sahiptir. Afiş, el ilanı, dergi ve kitap baskılarında kullanılır.

Kitap ve Dergi Kapaklarında Kullanılan Kağıtlar

Kitap ve dergi kapaklarında kullanılan kağıtlara Bristol kağıtlar denir. Bu kağıtların bir yüzeyleri işlenmiş olarak üretilir. Kalın karton görünümünde olan bu kağıtların bir yüzeyleri parlak ve tam beyaz olurken diğer yüzeyi mat ve pürüzlü olan bir kartondur. Kağıt teknolojisinde sıklıkla kullanılan bu kağıtlar ciltleme işlemlerinde tercih edilir. İyi bir tasarımcıya “baskı kağıdı çeşitleri nelerdir?” sorusu sorulduğunda baskı yapılacak olan materyallere göre çeşitli cevaplar verir. Günümüzde baskı teknolojisinde kitapların kapaklarını oluşturan bu kağıtlar oldukça önemli bir yere sahiptir. Kağıdın ön yüzüne renkli baskı uygulanabileceği için sadece ön yüze bu çalışmanın yapılması gerekir. Arka yüzeyi renkli baskı için uygun değildir. Çevirmeli baskıya uygun olan bu kağıtlar kitap çalışmalarının vazgeçilmezleri arasında yer alır.

İş Hayatında Kullanılan Kağıtlar

Otokopi kağıdı olarak anılan bu kağıtlar kendinden karbonlu kağıtlardır. Fatura işlemlerinde, sipariş fişlerinde, çok nüshalı çalışmalarda ve irsaliyelerde kullanılan bu kağıtlar iş hayatında en çok kullanılan ürünler arasında yer alır. Bu kağıtlar anket çalışmasına da uygun olduğu için firmaların en fazla kullandığı materyaller arasındadır.

Davetiye Sektöründe Kullanılan Kağıtlar

Baskı teknolojisinde uzman olan bir tasarımcı “baskı işlemlerinde kullanılan kağıtlar nelerdir?” sorusunu cevaplarken aydınger kağıtlarını da devreye sokar. Aydınger davetiyeler için kullanılan bir üründür. Farklı tasarımların yapılabildiği bu kağıtlar ile unutulmaz çalışmalar hazırlanabilir. Matbaa sektörünün en keyifli çalışmalarının yapıldığı bu kağıtların kaliteleri de oldukça iyidir. Tasarımda farklı çalışmalara elverişli olan bu kağıtlar, buzlu cam görüntüsünde olan kağıtlardır. Dizaynırlar rahat bir şekilde çalışma yapabilmek adına özgün çalışmalarını sergilemek için aydınger kağıdı kullanır ve kaliteli davetiyeleri ortaya çıkarır. Bu sebeple davetiye baskılarında sıklıkla tercih edilir.

Kısaca özetlemek gerekir ise birçok çeşidi bulunan baskı kağıtlarının kullanım alanına göre çeşitleri vardır. Her kağıdın farklı gramajlarının olması da buna ayrı bir çeşitlilik getirirken tasarımcıların kullanım alanlarına en uygun baskı kağıdı seçimlerini yapmaları gerekir. Birçok çalışmada kullanılabilecek olan bu kağıtlar, gazete baskılarından davetiye baskılarına kadar birçok çalışmanın ham maddesidir. Günümüzde her sektör için farklı bir kağıt kullanılacak olmasından dolayı baskı sektöründe kullanılan her kağıdın işlevi ve kullanım alanı farklı olur.